niedziela, 15 października 2017

Bajeczne Brownie



Hej 😊

Dzisiaj poradzę Wam jak zrobić bajecznie proste i tak samo pyszne brownie. TO o które mnie pytacie za każdym razem kiedy wrzucę zdjęcie 😉

Najprostsze ciasto świata, a śmiem również twierdzić ze jedno z najlepszych, jak nie najlepsze. Czekolada i truskawki, czy trzeba czegoś więcej? 



Kilka osób pytało mnie o przepis, a ze ja sama nie mam go nigdzie zapisanego, postanwilam to zrobić, właśnie tutaj. Dzieląc się niejako nim z Wami 😊
Przepis generalnie jest stad, aczkolwiek jak na miano ch*jowej pani domu przystało to ja nie mam nawet wagi, a gotowanie „na oko” w moim przypadku słabo wychodzi, wiec posiłkując się przelicznikiem stąd ułożyłam proporcje wedle własnego uznania, gdyż w stosunku do przepisu oryginalnego nieco je zmieniłam.   

Male ostrzeżenie jeszcze zanim zaczniecie robić: chociaż zmniejszyłam ilość cukru, to ciasto i tak głównie cukier, tłuszcz i biała mąka😉

Gotowi? Zaczynamy!

Przygotuj sobie:

·       Kostkę masła (200 g)

·       3 jajka,

·       Pol szklanki cukru,

·       ¾ szklanki maki

·       2 gorzkie czekolady (200 g) (ja używam 70% Wawel lub E.Wedel)

·       10 truskawek (ja używam mrożonych)

·       Pol czekolady mlecznej (50g)

·       Żaroodporne naczynie / formę do pieczenia ( ja używam takiej o wymiarach 28 cm x 16  cm  jest spoko)

·       Papier do pieczenia


A teraz sekret przepisu, czyli kolejność wykonania. Tylko prawidłowa kolejność gwarantuje sukces i radość podniebienia 😉
 

·       Nastawiam piekarnik na 160 stopni

·       W rondelku, na małym ogniu roztapiam masło, a tym co zostało na opakowaniu smaruje naczynie, aby papier do pieczenia, który następnie kładę, lepiej się do naczynia przyczepił.

·       Do roztapiającego się masła wrzucam połamane na kawałki tabliczki czekolad (200 g),

·       Wyjmuje 10 truskawek z zamrażarki i daje im się nieco rozmrozić,

·       Kiedy czekolady się topią i łącza z masłem, a truskawki się rozmrażają, ucieram trzepaczka lub mikserem jaja z cukrem (120 g)

·       Roztopione czekolady dodaje do utartych z cukrem jaj i wszystko razem łącze

·       Następnie dodaje mąkę i również wszystko razem łącze (mikserem lub trzepaczka – obojętnie, nawet łyżka może być)

·       Masę wlewam do naczynia i równomiernie rozkładam,

·       Truskawki kroje w plasterki i układam jak uważam, 
·       Polowe mlecznej tabliczki kroje w kawałki i układam jak uważam, ale tam gdzie nie leży akurat truskawka 😉

·       Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 35-40 min. Ciasto lekko urośnie, a jeśli po upływie czasu nie jestem pewna czy ciasto na pewno jest ok, sprawdzam to wkłuwając wykałaczkę lub widelec. Jeśli surowe zostaje, to jeszcze. Jeśli nie, lub zostaje ale upieczone to jest ok 😉

·       Voila! Wyjmujemy, czekamy az ostygnie (ja ten krok zbyt często pomijam 😉), kroimy i jemy!








 

SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Wiele dla mnie znaczy.